Ak ste fanúšik čerstvých ovocných a zeleninových štiav alebo „šťavujete“ v prípade detoxikácie organizmu, či liečby, určite ste už riešili dilemu, čo s drťou /odpadom/ zvyškom z ovocia a zeleniny po odšťavovaní, aby ste ho nemuseli vyhadzovať do koša.
Tu je zopár tipov odo mňa 🙂
Placky naslano:
Vhodná drť z cvikle, mrkvy, paštrnáku, kalerábu, zeleru, jednoducho koreňovej zeleniny aj kapusty. Táto drť býva väčšinou extra suchá, hlavne, ak máte naozaj kvalitný odšťavovač, z ktorého vychádza ozaj len sušina. Takúto zmes dochutíme soľou, korením podľa chuti (čierne, domáca vegeta, majoránka, zázvor, kari, čer.paprika atď). Pridáme čerstvé nasekané bylinky – petržlen, pažítka, aby sa zmes lepila, pridáme vajíčko (pre vegánov vegánsku náhradu), zahustíme strúhankou alebo ešte lepšie pohánkovými či quinoovými vločkami. V mojom prípade nechýba ani nadrobno nakrájaná cibuľka a cesnak. Pre labužníkov odporúčam ešte nastrúhaný tvrdý syr.
Zo zmesi tvarujeme placky, ktoré pečieme v trúbe na papieri na pečenie alebo na panvici na troche oleja.
Zľava sa vzťahuje na všetky prístroje z webstránky www.vitarian.sk.
Placky nasladko:
Tieto mám ozaj rada 🙂 Drť vhodná z jabĺčka, pomaranču, mrkvy, bobuľovín. Tým, že ovocné drte bývajú mokrejšie, nepridávam vajíčko, skôr len zahusťujem vločkami, pridám škoricu, kokos, mak, semienka podľa chuti, hrozienka, ak je treba, tak na dosladenie lyžičku zdravého sladidla. Opražím na troche kokosového oleja, ktorý dodá plackám vynikajúcu chuť 🙂
Sladké müsli tyčinky.
Vhodná drť z jablka, hrušky. Ak je drť veľmi suchá a to v mojom prípade vďaka dobrému odšťavaču je, pridám ešte šťavnaté ovocie – napríklad nektarinky alebo bobuľoviny. Zmes dochutím kokosom, kakaom, škoricou, semienkami, medom a zahustíme vločkami. Necháme chvíľu postáť, aby sa vločky napili. Takúto zmes natlačíte na plech vystlaný papierom na pečenie na hrúbku asi 2 cm a ešte pred pečením na plechu rozkrájame do tvaru müsli tyčiniek. Pečieme pri 180 st. cca 40 minút.
Drť z koreňovej zeleniny môžete tiež pridať aj do polievky ku klasickej zelenine, či už ju budete na konci mixovať na krém alebo podávať klasicky. Dužina vám zahustí polievku prirodzene aj bez múky .
Všetky ingrediencie môžete kúpiť priamo v mojom obchodíku na www.dobromysel.sk 🙂