Na jedlo si vždy nájdem čas – aj na jeho prípravu aj na konzumáciu. Jedlo je pre mňa súčasťou relaxu a som presvedčená o tom, že konzumácia jedla by mala stále prebiehať v pokoji, s vyhradeným časom, nie nad počítačom, či pri telke. Inak z jedla nevyťažíme jeho ozdravnú pozitívnu energiu, ale ostane len hmotou s viac či menej pozitívnymi nutričnými hodnotami.
Ale – ako v každej rodine, aj v našej občas bývajú fofry. Mám tri deti, takže špecifické sú u nás hlavne rána, kedy sa všetci ponáhľame do škôl a práce, zháňame zabudnuté úbory na telocvik, párujeme ponožky, pripravujeme desiaty a češeme tri vlasaté hlavy. V týchto chvíľach si raňajky pripravujem do práce, kde si ich vychutnám v absolútnom pokoji.
Podľa čínskej medicíny by ste ráno mali dostať do žalúdka niečo teplé a “mokré”, preto je mojou obľúbenou raňajkovou pochúťkou pravá ryžová kaša – nie tá z prášku. Pripravíte si ju skutočne jednoducho a dochutiť si ju môžete podľa vašich predstáv, alebo podľa hesla “čo dom dal” 🙂
Ingrediencie:
1 dcl pohár ryže
3 l vody
mak
čerstvé ovocie – maliny, banány, čučoriedky..
sušené ovocie podľa chuti – hrozienka, goji, sušené marhule
oriešky (mandle, lieskové orechy..)
kokosové lupienky
chia semienka
vanilka, škorica, med
Postup:
1.
1 dcl ryže nasypeme do hrnca s 3l vody, varíme minimálne 3 hodiny na miernom ohni.Príprava ryžovej kaše – tak, aby bola skutočne dobrá a ľahko stráviteľná, je trochu zdĺhavá, ale nebojte sa toho – kaša sa varí v podstate bez vás a vy si môžete pripraviť hmotu na 2 dni dopredu, ktorú si potom len zohrejete a dochutíte.
2.
Keď z varenej ryže vznikne kaša, odstavíme ju. Ak máte radi sladšie raňajky tak odporúčame použiť na dochutenie škoricu, vanilku a med.
3.
Do ochutenej kaše si primiešajte všetko, čo si vaše telo práve pýta – plody goji, oriešky nasekané na drobno, sušené aj čerstvé ovocie.
Takto pripravenú kašu môžete konzumovať ešte teplú, alebo aj keď vychladne. Zasýti vás spoľahlivo až do obeda.
Dobrú chuť!
Všetky ingrediencie na tento recept nájdete v mojom obchodíku www.dobromysel.sk 🙂
Ahojček..ja keď idem variť túto kašu,tak si večer zalejem ryžu vodou a varím ju až na druhý deň.Varí sa niečo cez pol hodinky a je z nej kaša.Robím to zle,či môže byť aj takto?
Určite môže byť aj takto, Martuška. Dobrú chuť!